[foss-general] Διάθεση αίθουσας για εκδήλωση

Lefteris Mourikis l.mourikis at ctlab.gr
Thu Mar 5 00:45:56 EET 2015


Καταρχάς, επαναλαμβάνω ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει στην αίθουσα της Κοινότητας. Καλύτερα να μη την κάνω καθόλου, παρά να την κάνω εκεί. Οπότε, η όποια συζήτηση γίνεται σε φιλολογική βάση.



Έχοντας ξεκαθαρίσει το παραπάνω, να υπενθυμίσω κάποια πράγματα στα μέλη που είναι αρκετά καινούρια αλλά και στα παλαιότερα μέλη που φαίνεται ότι ποτέ δεν ήταν στη λογική της Κοινότητας ή που στην πορεία κάπου χάθηκαν. Για τα υπόλοιπα μέλη που μένουν πιστά στο αρχικό της πνεύμα, δεν χρειάζεται να κάνω καμία υπενθύμιση.



Όταν συνέλαβα την ιδέα να δημιουργηθεί μία ακαδημαϊκή κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ εντός ΕΜΠ, η πρώτη ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ, έκανα ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα μέλη της Σχολής ΗΜΜΥ. Το κάλεσμα λίγο πολύ έλεγε, εμείς που είμαστε "πυροβολημένοι" με τους υπολογιστές και το linux, ας οργανωθούμε για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και τις επαφές μας με άλλους, αντίστοιχα πυροβολημένους κομπιουτεράδες. Και το linux και το ΕΛ/ΛΑΚ αποτελούν ένα άριστο playground για αυτό το σκοπό. Η βάση ήταν αυτή. Η διάδοση της γνώσης και η δημιουργία ενός θύλακα εντός ΕΜΠ που θα μπορεί να αγκαλιάσει την "τρέλα" όσων αγαπάνε την πληροφορική και το ελεύθερο λογισμικό, τα ανοικτά πρότυπα, κλπ.



Όπερ και εγένετο η Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ ή, κοινώς, FOSS NTUA.



Αφού η πρώτη "φουρνιά" πέρασε και έφυγε και αντικαταστάθηκε από νεότερο κόσμο, που δεν είχε συμμετάσχει στη γένεση της Κοινότητας, η σύστασή της σταδιακά γινόταν από άτομα που περισσότερο ήταν φανατισμένα με την ιδέα του ΕΛ/ΛΑΚ (με την καλή έννοια) παρά με άτομα που είχαν την κάψα να διαδώσουν αυτά που ξέρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι όσο οι παλαιοί έφευγαν, τόσο οι εκδηλώσεις και οι παρουσιάσεις έφθιναν. Λογικό, αφού τα νέα μέλη δεν έμπαιναν τόσο για να διαδώσουν αυτό που αγαπούσαν, όσο για να νιώσουν ότι ανήκουν στο "κλαμπ της αγαπημένης τους ομάδας". Και κάπως έτσι, σιγά σιγά πήραμε ως κοινότητα την κατιούσα.



Στην πορεία λοιπόν, ξεφύτρωσαν και διάφορες φωνές από το πουθενά, που ουδεμία σχέση είχαν με το αρχικό πνεύμα και που προσπάθησαν να βάλουν στην Κοινότητα νέες νόρμες ταγμένες στο γενικότερο σκοπό του ΕΛ/ΛΑΚ και όχι στον ακαδημαϊκό μας χαρακτήρα. Έτσι πέσανε προτάσεις από κάτι αξιότιμους κ.Καρούνους, αν θυμάμαι σωστά, να αποτελέσουμε ένα open source/libre software house που θα παράγει κώδικα κατά παραγγελία και διάφορα άλλα. Τα περισσότερα πήραν πόδι, καθώς ακόμα η παλιά φουρνιά ήταν παρούσα.



Αργότερα όμως, και όσο οι παλαιοί έφευγαν, έμπαιναν διάφορες, ομοίως χαριτωμένες, ιδέες από ανθρώπους που στο ΕΛ/ΛΑΚ έχουν προσφέρει όσο ελάχιστα μπορεί να διανοηθεί κανείς, αλλά με μηδενική αντίληψη στο τι πάει να πει ακαδημαϊκή κοινότητα "από φοιτητές για φοιτητές". Έτσι πήγαμε σε FOSSDEM (δυο και τρεις φορές), μάθαμε για διάφορα projects όπως το βραβευμένο και υπεργαμάτο (χωρίς καμία δόση ειρωνείας) SatNOGS, κλπ κλπ τα οποία όμως δεν έμπαιναν από φοιτητές ΕΜΠ ούτε πήγαζαν από εκεί, αλλά αντιθέτως έρχονταν "φυτευτά" ως projects που έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν και, αν θέλαμε, να έμπαινε και η δική μας πινελιά. Καμία σχέση με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που υπήρχε αρχικά και ήταν του τύπου "έμαθα πως σκατά να χρησιμοποιήσω την τάδε library της SDL και ελάτε να σας δείξω πως τα κατάφερα" ή "βρήκα πώς να στήσω δυο υπηρεσίες στο linux και θα ήθελα να το μοιραστώ με κάποιους συναδέλφους". Όχι ότι το να πάμε στη FOSSDEM δεν είναι καλή φάση, αλλά ελάχιστα τελικά συμβάλει στο έργο και το σκοπό μίας ακαδημαϊκής κοινότητας όπως είναι το FOSS NTUA.



Μ' αυτά και μ' αυτά, φτάσαμε σε μία νεκρή και ανύπαρκτη Κοινότητα η οποία ευαγγελίζεται την libre καθαρότητα αλλά στην πράξη δεν έχει να παρουσιάσει έργο ούτε για δείγμα. Καμία ανταλλαγή γνώσης, καμία καύλα που δίνει τα ρέστα της σε παρουσιάσεις "από φοιτητές για φοιτητές", καμία επαφή με τις αρχικές νόρμες και κανένα τελικά ενδιαφέρον για κανέναν. Ένα ωραίο ησυχαστήριο για να κάνουν τις εργασίες τους 5 ψωνισμένοι wannabe hackers που δεν έχουν βοηθήσει ούτε μισό συνάδελφο να κάνει ένα βασικό βήμα στην πληροφορική και τον κόσμο του libre software. Αλλά όλα κι όλα, εμείς πήγαμε FOSSDEM!



Τελικά, συζητάμε για την libre software αγνότητα ενός κουφαριού που έχει πεθάνει και ήδη το πτώμα βρωμάει. Και εκεί που κανείς δε δίνει δεκάρα και δεν πέφτει καρφίτσα, κλωτσάμε έξω μία παρουσίαση πάνω στο IEEE 802.1 γιατί λέει το firmware των συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν είναι closed source. End of story. The war is lost.



Εγώ, καθώς ανέκαθεν έβλεπα την κοινότητα ως ένα δικό μου παιδί (σίγουρα όμως χωρίς να διεκδικώ την αποκλειστική πατρότητα) πραγματικά στεναχωριέμαι. Όχι γιατί μου πήραν την ιδέα ή το αυτοκινητάκι με το οποίο έπαιζα και τώρα ζηλεύω, αλλά γιατί κάτι, που παραδόθηκε σε μεγάλο βαθμό λειτουργικό και παραγωγικό, έχει καταλήξει σήμερα να είναι πεθαμένο. Και η παρακμή δεν είναι παρακμή δράσης, αλλά παρακμή αρχών, ιδεολογίας και οράματος. Το FOSS NTUA δε φτιάχτηκε για να γίνει ούτε HELLUG ούτε Hackerspace. Αυτά έχουν άλλο (καταπληκτικό ομολογουμένως) χαρακτήρα που όμως δεν ταιριάζει σε ακαδημαϊκή κοινότητα.



Εγώ, αν και άτυπα, εδώ και πολύ καιρό δε βλέπω τον εαυτό μου κομμάτι αυτού που έχει καταντήσει η Κοινότητα και όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιώ ότι όντως οι αντιλήψεις μας έχουν χωρίσει τις πορείες τους.



Σέβομαι το χαρακτήρα της Κοινότητας, καθώς η αρχή του do-ocracy μπήκε από το πρώτο δευτερόλεπτο που την ιδρύσαμε. Εύχομαι οι δρόμοι να ξανασυναντηθούν κάποια στιγμή, γιατί η ίδια η πράξη αποδεικνύει ότι κάτι, αν όχι πολλά, πλέον είτε γίνονται λάθος είτε δε γίνονται καθόλου.



Καλή συνέχεια σε όλους!



Υ.Γ. Για να μην παρεξηγηθώ, το παρόν δεν είναι mail παραίτησης από την Κοινότητα, παρά μία απλή διαπίστωση των όσων συμβαίνουν τα τελευταία δύο έτη τουλάχιστον.


Λευτέρης Μουρίκης

l.mourikis at ctlab.gr<mailto:l.mourikis at ctlab.gr>
http://www.ctlab.gr<http://www.ctlab.gr/>
[cid:image007.png at 01CE2B0A.9B1E3AC0] Turn green! Do you really need to print this email?


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.ntua.gr/pipermail/foss-general/attachments/20150304/66cb59f4/attachment-0001.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 1337 bytes
Desc: image001.png
URL: <http://lists.ntua.gr/pipermail/foss-general/attachments/20150304/66cb59f4/attachment-0001.png>


More information about the foss-general mailing list